Området – Kanaan

Bad och friluftsliv

På gångavstånd från Blackeberg ligger det omtyckta Kanaanområdet vid Mälaren och en omtyckt bad- och rekreationsplats för alla åldrar. Till Kanaan och Kanaanbadet kommer inte bara Blackebergsbor utan många andra från framför allt Västerort. Flera sandstränder, lekplatser för barn, hopptorn och mycket annat gör Kanaan till ett perfekt rekreationsmål, både varma och svala dagar.

Kaananbadet

Fina sandstränder och många aktiviteter

Vidsträckta gräsmattor, fina sandstränder, hopptorn, basketbollplan, en beachvolleybollplan med sand, minigolf, utomhusdusch, handikapptoalett, grillmöjligheter, kiosk och ett omtyckt kafé gör Kanaan till ett verkligt smultronställe.

Båda sandstränderna i Kanaan är avgränsade med bojar och linor för att skydda de badande från de båtar, som framför allt under sommarhalvåret passerar utanför badet.

Kaanan_cafe_1100x500

Kanaans Trädgårdscafé

Karin och Thomas som driver kaféet sedan 2015 har som ambition att skapa ett vackert utflyktsmål i Västerort, en plats att längta till och vara stolt över.

Trädgårdskaféet är öppet året runt och att allt som serveras är av hög kvalitet, från nybakat bröd, vällagad lunch och grillrätter till fina middagar och rikliga bufféer.

I trädgården odlas rabarber, örter och dekorationsblommor och här, bland pallkragar och krukor finns bord och stolar med gott om plats för 140 gäster. Sandlåda och gungställning, kubb och krocket gör barnen nöjda.

Övervåningen i det vackra huset dukas ofta till olika fester och event med allt från 2–20 personer, allt efter vars och ens önskemål.

IMG_3677-minigolf_1100x500

Kanaans Bangolf

Många, både barn och vuxna, tycker om att spela minigolf. Det behövs inga förkunskaper alls och ibland kan barnen vara mycket duktigare än de vuxna och säkra segern efter det 18:e hålet!

Här i Kanaans friluftsområde ligger en av Sveriges vackraste minigolfbanor, Kanaans Bangolf. Spelsäsongen sträcker sig från 1 maj till september. Med sina 2 000 kvadratmeter bjuder golfbanan på härlig avkoppling i en underbar natur med utsikt över Mälarens glittrande vatten.

Banan med sina 18 hål är godkänd för tävlingar och den har haft samma ägare i mer än 30 år. Banan är mycket välskött och servicen är utomordentlig. Hit är alla lika välkomna, även större grupper. För den som är sugen på fika finns en kaffeservering med gott om sittplatser.

Under sommarhalvåret kan besökarna också ta ett svalkande dopp i Kanaanbadet med dess hopptorn, bryggor och härliga sandstrand.

Till fots, med T-banan eller bil

För den som har bil används en stor grusplan som parkering, samma grusplan där fritidsbåtarna har sin vintervila. På våren håller intresseföreningen Råcksta Sjöhage i sjösättningen och sedan är det fritt fram för bilister att parkera. Det tar omkring fem minuter att promenera från parkeringen till badet. Från Blackebergs tunnelbanestation är det gångavstånd.

Kanaan – ett bibliskt namn

Namnet Kanaan är bibliskt och användes första gången för att namnge ett gammalt torp på 1730-talet. I slutet av 1700-talet byggdes först ett sommarnöje i Kanaan och senare omvandlades det till en så kallad sjökrog. År 1881 revs sjökrogen och ”Snuskungen” Knut Ljunglöf byggde i stället det hus som sedan år 1952 har inrymt Kanaans Trädgårdscafé.

I detta anrika hus fanns också Sveriges första ungdomsgård, invigd redan 1933, och under andra världskriget fick huset göra tjänst som beredskapsförläggning för svenska officerare.