Arkitektur

Genomtänkt in i minsta detalj

Arkitekturen har varit i fokus för byggandet i Blackeberg redan från starten. Till skillnad mot många nybyggda bostäder har lägenheterna i Blackeberg genomgående fönster, kök mot norr och balkonger i söder eller åt väster, allt för att ge de boende en riktigt bra bostadsmiljö. I många lägenheter har man bevarat de generösa fönsterpartierna, liksom de genuina detaljerna och charmiga originalköken.

Torget_1100x500

Vackert designat torg

Snillrika variationer i detaljutformning präglar de många byggnaderna och vid Blackebergs torg finns fortfarande neonskyltar kvar, bland annat till den tidigare biografen Kaskad.

De tre snäckformade fontäner som smyckar torget utformades av Erik Glemme (1905–1959). Han var en svensk landskapsarkitekt och anställd hos Osvald Almqvist. När Almqvist blev stadsträdgårdsmästare i Stockholm tog han Glemme med sig.

Vid sidan av torgen i Blackebergs centrum och Vällingby centrum planerade Glemme bland annat Rålambshovsparken, Norr Mälarstrands strandpromenad, parken i Observatorielunden, Grynkvarnsparken i Johanneshov och Tegnérlundens omgestaltning på 1940-talet.

Tunnelbana_1100x500_2

Tunnelbanan

Blackebergs tunnelbanestation ritades av arkitekten och professorn Peter Celsing (1920–1974) och togs i bruk så tidigt som i oktober 1952 när tunnelbanan från Hötorget till Vällingby invigdes. Peter Celsing är känd för både sina kyrkobyggnader och byggnader i Stockholms city. De mest kända är Kulturhuset vid Sergels torg från 1966 (invigt 1974) och intilliggande Riksbankshuset vid Brunkebergstorg, invigt 1970.

Bildgalleri arkitektur och konst